House in Chancelaria / co.rp arquitectos


House in Chancelaria / co.rp arquitectos

© Guilherme Blasco Augusto© Guilherme Blasco Augusto© Guilherme Blasco Augusto© Guilherme Blasco Augusto+ 22


  • Zoned Area of ​​this architecture project Zoned:
    80 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2021


  • Photographs Photographs: Guilherme Blasco Augusto

  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project

    Manufacturers: Estilos Rústicos, HJ Furniture, MACIÇA, Sanitana


  • Principal architects:

    Diogo Menéres Pimentel & João de Oliveira Ribeiro

© Guilherme Blasco Augusto
© Guilherme Blasco Augusto

Text description provided by the architects. The house appears in the nucleus of the village of chancelarias – once the epicenter of daily bustle, is now interrupted by the silence of the Alentejo lands and the bustle of the swallows that lodge in the church. Times change but the memory remains in the intrinsic characteristics of this humble life.

© Guilherme Blasco Augusto
© Guilherme Blasco Augusto
Isometric
Isometric
© Guilherme Blasco Augusto
© Guilherme Blasco Augusto

The project emerges with the intention of repairing and consolidating the overlaps and fragments that have taken place in the life course of the house. It is therefore the union of a building as old as the village and a second volume built in the 1950s. Two entities were built apart from each other so that people can pass and gather in their interior space. The space where the voices of the people of the country once resounded is no more than a deafening void between two volumes intended to be filled, guaranteeing the conditions of comfort and life for the family who now live in the house.

© Guilherme Blasco Augusto
© Guilherme Blasco Augusto
© Guilherme Blasco Augusto
© Guilherme Blasco Augusto

It is this void that becomes the heart of the house, with the role of connecting the social and private space of the house and providing a solution to the unevenness. The space is meant to be seen as a whole, is it developed from the creation of a patio that serves as a hinge between spaces and a source of natural light in all spaces. These are therefore the multiple elements of the project. In the sense that with its creation, an answer to several necessary questions is provided concerning the quality of the surrounding spaces through a single intention. It is therefore the catalyst for intervention and the atmospheric aggregator of all spaces.

Concept
Concept

The floor, the fabric that unites the fragments of the house, is terracotta as if it referred to the floor of this earth. The materials are as humble as country life, collectively creating a harmonious synthesis of Alentejo.

© Guilherme Blasco Augusto
© Guilherme Blasco Augusto



Comments are closed.